Päätimme pitää lepopäivän ajelusta. Jäimme merenrannalle ylimääräiseksi päiväksi ja yöksi. Aamu oli harmaan pilvinen. Vapaapäivä alkoi aamujumpalla asahin merkeissä. Melkein muistimme ensimmäisen osan kokonaan, mutta järjestys taisi muuttua. Huomasin, että vanhemmat olivat tehneet DVD:n mukaan harjoituksia pidemmän aikaa. Isä toisti kaikki hauskimmat hokemat kuin suoraan nauhalta. Kehoverryttelyn jälkeen läksimme kävelylle kohti kasitietä. Tietä pitkin kulkiessamme olimme tuulelta suojassa, vaikka jokunen puhurin häntä meitäkin sivusi. Kun kasitie tuli näköetäisyydelle, päätimme kääntyä takaisin, mutta tulimme viheriän rakennuksen luo, jonka pihassa näkyi aittoja ja muita entisaikaisia vempaimia. Kävelimme pihatien kyltin luo, kun muistelin nähneeni kyltin museosta tullessamme tietä pitkin leirintäalueelle.
Himangan kotiseutumuseon etupihalla oli iso kivinen muistomerkki, jossa kerrottiin ihmisten kokoontuneen kyseiselle paikalle lähtiessään taistelemaan isänmaan puolesta. Museo oli koottu vanhaan koulurakennukseen. Siksi alakerran isoon luokkahuoneeseen oli koottu koulumööpeleitä: opettajan korokkeella pöytä, takana taulu, jolle oli piirretty koulun alue 1300-luvulla. Koulu ja leirintäalue olivat saaria ja vesi oli paljon korkeammalla kuin nykyään. Luokkahuoneeseen oli sijoitettu oppilaiden paripulpetteja, joista vanhimmat olivat koulun perustamisen ajoilta ja uusimmat sellaisia, joita minunkin ekaluokallani oli 70-luvun alussa. Suomen kartta oli historiallinen malli ennen toista maailmansotaa. Luokkahuoneeseen oli myös koottu paljon tietoa alueen historiasta valokuvin ja pienoismalli sahan alueesta, jolla leirintäalue sijaitsee ja jonka portin tuntumassa seisoo vielä sahan korkea tiilinen piippu.
Vanhaa opetusmateriaalia löytyi sekä vitriineistä että kirjakaapeista, mutta myöskin yläkerran seiniltä, jossa esillä oli maakunta aiheisia opetustauluja. Toiseen luokkahuoneeseen oli koottu kirkon vanhat urut, urkuharmooneita, singerin polkuompelukoneita, vahaa kirkon kirjallisuutta (tasku- eli matkaraamattuja ja virsikirjoja), aseita sekä esineistöä arkielämän eri aiheista kyökistä pelloille ja verstaisiin ja ruukkien työkaluihin. Luokan takana oli koulun keittiö, johon oli koottu kodinhoitoon ja kotitalouteen liittyvää esineistöä silitysraudoista astioihin ja perunajauhokoneeseen. Eteiseen oli koottu kalastukseen ja merenkulkuun tarkoitettua välineistöä sekä paikallisen liki 30 vuoden työretken matkamuistoja kaislahameesta haikalan purukaluston ja täytetystä piraijasta simpukoihin. Yläkertaan oli rakennettu opettajan asunto, lotan huone, pirtti päretelineineen sekä wanhaa tavaraa aiheittain eli kaikkea, mitä ihmiset ovat ennen vanhaan käyttäneet elinkeinoikseen ja elääkseen, esim. hylkeenpyydystykseen, kalastukseen, maa- ja hevostyön vehkeisiin, suutarin ja käsityön tarvekaluihin, aisa- ja lehmänkelloja (sai soittaa : ) ...
Pääsymaksu museoon oli 2 €. Olimme kesän ensimmäiset vieraat ja oppaina paikalla oli pari koululaista, joista poika oli kolmatta kesää paikalla. Isä kyseli esineistä lähes yhtä paljon kuin kertoi, mihin ja miten niitä on arkielämässä käytetty silloin ennen. Suurin osa tavaroista on peräisin paikkakuntalaisten omista tavaroista ja mm. vanhoja koulukirjoja tuodaan jatkuvasti vanhan koulun tiloihin säilytykseen. Vanhojen valokuvien kokoelma oli upea ja kertoi havainnollisesti työstä 1900-luvun alussa ennen koneaikakautta. Ikäväksemme kuulimme, että kotiseutuyhdistyksen taloudellinen tilanne on kehnonlainen eikä taloa lämmitetä talvella. Sen lisäksi, että esineistö on vaarassa tuhoutua, myös museon jatko on vaakalaudalla. Kun kesäkin on ollut suhteellisen viileä, ei talo ole lämminnyt kunnolla ja sisälläkin oli melko viileää. Takki tarvitaan niskaan, mutta museo on täynnä kiinnostavia asioita. Kannattaa tutustua, jos kaipaa Himangan kohdalla taukopaikkaa. Kahville voi tulla leirintäalueen portin kahvilaan. Käykää tutstumassa oman alueen ja vierailupaikkakuntien museoihin - pidetään kotiseutumuseot toiminnassa.
Himangan kotiseutumuseon, avoinna 18.6. - 4.8. ti-pe 10-16 ja la-su 12-16
Perunajauhokone on tuo puulaatikko, jossa on rattaita.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti