lauantai 31. heinäkuuta 2010

Siisti vyyhti

Kuva vanhan kaupungin kujilta. Tämä on varsin siiti vyyhti sähköpiuhaa ja nätisti vielä kaikki eri värillä päällystettyä. Hurjempiakin virityksiä olen kameran muistiin tallentanut eri matkoilta. Löytyy niitä lähempääkin, ei tarvitse Kiinaan asti matkustaa. Vastapäätä oli talo palanut. Onko salama iskenyt, tuli päässyt karkuun kamiinasta vaiko sähköjohdot pettäneet? Sitä ei missään lukenut. 

torstai 29. heinäkuuta 2010

Rakennelmia

Olen matkoillani aina ihaillut näitä rakennelmia ja latomuksia.
 Tämähän on kuin pärekatto. Materiaali vain on erilainen. 

  
Kiviä ladottu sementtiin kuin karkkeja kakun päälle (ja jos tarkkaan katsot, niin joku on jo maistanut ; ) Ihailin tätä jo paikan päällä. Seinän vieressä oli nimittäin vessajono. Pakko oli ottaa kuva kauniista kivistä kun löysin monta kaunista kukkaakin vaikka kivet ovatkin rivissä. 

 
 Kivipolulta löytyy sommiteltu kukkakin. Osa siitä on piilossa nurmikon alla.

maanantai 26. heinäkuuta 2010

Puutarhan minimaailma

Kotimuseossa (2) oli mainio piha puutarhoineen. Kuvasta näkyy, ettei seinästä toiseen ollut paljon tilaa, mutta kummallakin puolella käytävää on samanlainen nurkkaus kasveineen. Tältä puolelta löytyi mielenkiintoisempaa kuvattavaa...

  
Paikallisten toppavuorien pinoismalli palmun juurella.

  
Tästä tulee mieleen ne lukemattomat portaat, joita Kiinassa olen jokaisella reissulla joutunut kiipeämään. Niin tasaista länttiä ei ole ollutkaan, ettei olisi portaita jossakin vaiheessa vastassa eikä yksikään niistä mene suoraan perille vaan monen mutkan kautta ; ) 

Kaikkihan on vain kekseliäisyydestä kiinni, miltä puutarha näyttää. 

Kotimuseo 2


Kapean kadun toisella puolella oli toinen kotimuseo. Hieman varakkaampi koti kahdessa kerroksessa. Kotialttari, enemmän kalusteita ja taidetta seinällä.
Portaikon takana seinustalla rakennustarvikkeita ja muuta tarpeellista tavaraa.

  
Yläkerran museossa värkkejä vanhan mallin mukaan. Osa sellaisia, joita lölytyy Suomeni pikkukaupunkien ja maalaiskuntien kotiseutumuesoista (mm. puinen pottatuoli ja keittiövärkkejä). En kuvannut vinssiä. Samanlaisia löytyy joka liiterin ja ladon nurkasta.

 
  
 Pulska kotitiikeri ja paljon käytetty polkupyörä.

 

tiistai 20. heinäkuuta 2010

Kauppakatu

Kiinalainen maisemamaalari. Upeita maalauksia muutamalla vedolla. Tässä toppavuoret hahmottuvat. Sinne olimme matkalla. Ihmisen silmä on lahjomaton. Kamera ei välttämättä tuo kaikkia hienoja vivahteita esiin.

   
Pesupuuhissa kotiportailla. En enää aikoihin ole voinut viettää pitkiä aikoja tuossa asennossa.

 
Tämän naisen kotona kävimme vierailulla pienestä maksusta. Hänen kotinsa oli ikivanha ja mutta käytännöllinen vaikkei ehkä täytäkään meidän normejamme ; ) Katossa iso aukko savupiipun virkaa tekemässä. Aukon kohdalla maassa syvänne, jonka lattian kaltevuudella vesi ei jäänyt sinne lillumaan vaan juoksi pois.

  
Takapihalla oli puutarha ja naapurisopu säilyy (kenties) näiden seinien ansiosta. 

 

sunnuntai 18. heinäkuuta 2010

Vanha kaupunki

Guilinissa matkalla toppavuorten jokiajelulle, poikkesimme vanhaan kaupunkiin, jonka nimeä en tiedä enkä edes arvaile (matkatoimistojen retkivalikoimia voi selailla netistä). Jos joku tietää, hihkaiskaa!

 Lohikäärmepylväistä vasemmalle vanhalle kauppakadulle.

  
Samasta risteyksestä näkymä oikealle.

  
Vanha silta kasvillisuuden valtaamana. Vielä se kävelyn kestää. Kävelin sitä kautta takaisin.

 
 Minä käytin uudenpaa väylää ja valokuvaajan kannalta sekin oli hyvä ratkaisu.

  
Sillä sillan sivusta löytyi tekstiä. 

 
 Kuin kirpputorilla olisi kävellyt. Kaikkea tarpeellista ja tarpeetonta uutta tai vanhaa tavaraa oli kaupan.

 

 Kävelin loupuksi vähän matkaa myös vastakkaiseen suuntaan ennen matkan jatkumista. 

lauantai 17. heinäkuuta 2010

Sillan alla

Koskaan ei tiedä, mitä sillan alta löytyy...
Ei ainakaan kiinalaisen sillan,

hienoja valaistuja yllätyksiä,
  
hinoja kuvia, 
kivoja tarinoita. 
Ja kaksi tau useampi innokasta isonenää kuvaamassa niitä. Mikä ihaninta, kukaan ei ole rikkonut eikä sotkenut kuvia. Siksi varmaan kaikki yleiset paikat, siltojen alusia myöden, ovatkin täynnä taidetta. Lähihistoria tiivistyy niissä voimakkaasti katsojille. Kiinalaiset varmaan tuntevat tarinat ulkoa unissaankin, mutta minä joudun hieromaan aivonystyröitäni ja lukemaan vähän lisää kirjoja ;) 

keskiviikko 14. heinäkuuta 2010

Lamppujen loistetta

Lisää valaisevia kuvia Guilinin Fir järven iltakierrokselta.
Tästä näkee järven ympärillä olevan polun valaistusta, jotka on kohdennettu rannan puihin.
Kaksi pagodaa iltavalaistuksessaan.
Sillan alta pääsee sekä veneellä että kävellen. Alapuolet olivat valaistuja ja taiteiltuja: patsaita, maalauksia, reliefejä, tekstiä ...

tiistai 13. heinäkuuta 2010

Kiinalainen postikortti

Välipala helteeseen ja tietoteknisiin ongelmiin...

Vähän ennen Kiinaan lähtöäni sain Postcrossing harrastukseni kautta Kiinasta postikortin. Profiilitiedoissani lukee yhtä sun toista ja mukavasti ihmiset yhdistävät asioita.

Usein Aasiasta lähetetyissä korteissa on  kiinalaista risuaitaa ja käännös alapuolella. Se on hyvä, muuten jäisi akanat käteen ja ydin ymmärtämättä. Kiinalaiset ovat erittäin kannustavia kun profiilissani lukee, että yhtenä harrastuksenani raavin aivonystyröitäni risuaitakielen opiskeluun.

Kanadasta sain kuvan kiinalaisesta koirarodusta ja Hollannista tuli kuva kiinalaisesta nukketeatterista. Kiinalaisissa korteissa on  vaihtelva sisältö, mutta hirnuva menneisyyskin on otettu huomioon, kuten tässä kortissa.

torstai 8. heinäkuuta 2010

Lasinen laituri

Guilinin keskustan puisto Fir järven ympärillä on valaistu iltaisin värivaloin. Puistossa on lasinen laituri tai huvimaja, jonka valaistus vaihtaa väriä kuin kameliontti.


Kävelimme järven ympäri ihaillen iltavalaistusta. Päivällä kun huristelimme jokiristeilylle, näytti lasipalatsi liian lämpöiseen unohtuneelta jääkasalta. Rakennus oli parhaimmillaan illlalla. Valojen heijastuminen veteen antoi rakennelmalle lisää loistoa.

lauantai 3. heinäkuuta 2010

Liikenteessä

Tämä kerrostalo oli oiva maamerkki kun palasimme iltasella pitkän ja kuuman päivän jälkeen taksilla hotelliin. Taksikuski oli eksyksissä ajellen kadulla edes takaisin ja mutisten. Kääntyi hieman ennen hotellia tulosuuntaansa. Onneksi olin kuvannut päivällä tämän rakennuksen ja ihastellut parvekkeiden kasvustoa, sillä illalla saimme sen avulla taksikuskin käännettyä suuntaansa vielä kerran ja lopulta tulimme hotellille paljon muun ryhmän jälkeen vaikka läksimme ensimmäisten joukossa liikkeelle.

Samoilla kulmilla tavarankuljetuspolkupyörän kuljettaja lepotauolla vai odotteleeko uutta kuljetettavaa.

Pudongin lentokentällä ylileveä kuljetus. Lentokenttärakennus on uusi ja kiiltävä, mutta lattian kiillottajiakin oli kiitettävästi hommissa. Roskakoriin kun jätti isomman roskan (pullon) niin hetken kuluttua se oli korjattu pois näkyvistä. Vessaankaan ei päässyt ennen kuin vessanhoitaja kävi siivoamassa lattiat edellisen käyttäjän jälkeen. Missään en ole niin siistejä yleisövessoja nähnyt kuin Shanghain maailmannäyttlyssä ja Pudongin lentokentällä. Kiinassa kun olen käynyt jos jonniinlaisessa vessassa kolmen vierailuni aikana.

Follow me ...

Näitä tuntomerkkejä kun seuraili kiinalaisen ihmismassan seassa, pysyi kartalla ja ryhmä jokseenkin koossa... ainakin silloin kun merkinantojärjestelmä oli toiminnassa. Muuten sitten etsittiin ryhmän pisin ja suunnistettiin häntä kohden.

torstai 1. heinäkuuta 2010

Tilataidetta

Vielä muutama kuva maailmannäyttelystä. Mielenkiintoisen näköisiä puu-ukkoja seisoskeli avoimella aukiolla.
Tämä hevosvankkuri on hurjemman näköinen kuvassa kuin luonnossa. Ainakin minun aivoni sekoavat, jos katson tätä kuvaa liian kauan. Kiertelin, kaartelin ja kuvasin tätä vähän joka puolelta. Odotin koko ajan, että vinksahtaneet palaset lähtevät jokainen omaan suuntaansa kierimään, mutta itsepäisesti se oli jähmettynyt haitarille omalle jalustalleen. Hauska!

En tiedä, mitä kung fu panda mainostaa. En käynnyt liikkeessä sisällä enkä ole katsonut nettisivujakaan, vaikka noin isolla on kirjoitettu jalustaan. Tiukka ilme ei kerro mitään hyvää, joten säilyttäköön salaisuutensa. Olipahan vain yksi huomion arvoinen kuvauskohde.