torstai 9. heinäkuuta 2015

Pilvinen kotimatka

 

Rauma valkeni tyynessä säässä auringon ja pilvien vuorotellessa taivaalla. Lahti oli peilityyni, mutta mitä lähemmäs merta ja aavaa mentiin, sen enemmän tuulta ja laineita. Aamu alkoi samoin kuin edellinenkin. Aamutoimien jälkeen kävin kuvaamassa kahdella laitteella (täppärillä ja kameralla) leirintäaluetta. Suurin osa blogiin tulleista kuvista on otettu kännykällä. Tässä kirjoituksessa on myös täppärillä auton ikkunan lävitse kuvattuja maisemia. Kotimatkalla vuoroin paistoi aurinko ja vuoroin satoi vettä joko ripotellen tai kaatamalla. Taivas oli täynnä mielenkiintoisia pilvimuodostelmia.
 
Tie 12 ei ollut pomppuinen, vaikka yksi kyltti niin väittikin. Se on paikan nimi Lapin ja Kodisjoen tapaan. Alkumatkalla ihailin sinisen taivaan ja mustan pilven kehittymistä synkäksi ja ikäväksi kuurosateeksi. Eurassa ripeksi ja Huittisten kohdalla tuli vettä kovalla voimalla. Köyliössä katselin tieltä sitä kuuluisaa järveä, jonka jäällä paikallinen Lalli nitisti kirkonmiehen. Lallille on pystytetty patsaskin (viitta tieltä). Tosin melkein tuhat vuotta tapahtuman jälkeen. Henrikistä taisi tulla pyhimys hieman aikaisemmin. Tärkeä tapahtuma sinällään vaikkei legendan todenperäisyyttä ihan varmasti voi todentaa. Suomen historian tapahtumamerkintä alkaa siitä, ruotsalaisesta ristiretkestä - soppaa, saippuaa, sielunhoitoa ja veronkeräystä.

Pian aurinko häikäisi jälleen silmiämme  ja Töörin metsätien kohdalla ohitimme pinkin talon. Tien pientareella kasvoi päivänkakkaroita. Kakolammen kohdalla taivas oli synkeä ja Kukohjarhan kohdalla viljapelto oli laonnut lähes kokonaan. Sivuikkunasta hämmästelin kaunista peltoa, jonka keskellä kasvoi perunoita. Sen jälkeen tyypillinen kesäinen sää - aurinko paistaa ja vettä sataa. Eipä käynyt matka toikkoseksi. Kojonperän jälkeen ihastelin pitkiä karjasuojia ja isoa laidunmaata, jolla loikoili suuri määrä läikikkäitä lehmiä. 

 
Kuva Humppilasta, jossa vietimme perinteisesti kahvitauon. Kaipasin eilisiä sämpyjä. On hassua, että mitä isompi ja tehdasomaisempi kahvila, sen vähemmän vaihtoehtoja minulle jää syötäväksi. En hirveästi rakasta pullahöttösämpylää kinkkuviipaleella ja salaatinlehdellä. Tyypillistä näköisruokaa. Mahdollisimman hepponen täyte mahdollisimman halpaan leipään ja hinta sama kuin eilinen kahvi ja sämpylä yhteensä. Humppilassa vetää sekä Iittalan tehtaanmyymälä että Bianco Blun lasistudio. Toki kierrämme koko liikerakennuksen unohtamatta Jalokivigallerian tuotanota. Joskus sieltä saattaa löytyä "helmiä".

Humppilan ja Forssan välissä on toinen varalaskupaikka lentokoneille. Minkiön kohdalla on viitta Jokioisten museorautatielle. Sinne kannattaa mennä kesäsunnuntaisin juna-ajelulle Humppilasta Jokioisille. Kesäisin on museolla muitakin tapahtumia, joita kannattaa seurata joko ryhmän Facebook sivuston tai kotisivujen aikataulun kautta. Tällä osuudella oli vettä satanut reippaasti ennen ohiajoamme.

Forssan ABC:n kohdalla käännyimme Kymppitielle ja järkytimme Ainon (gsp) tasapainoa kääntymällä Ojalanmäen suuntaan.Teimme kävelyretken hiljaisten asukkaiden mailla. Perille saavuimme ilman kukkaa, mutta putsasin vesiheinät ja nokkosen pois pikkupalstalta. Makulihan risteyksessä (Tammela) saimme taas yhden sadekuuron kiinni.

Lopentie 54 oli tuttu niiltä ajoilta kun ajelin onnikalla Klaukkalan ja Forssan väliä. Maitolaiturivuoro oli suunnilleen samoihin aikoihin perillä kuin pikavuoro ja lähiöbussi Helsingistä. Mökkiläiset ja vuorojen kuljettajat tulivat vuosien varrella tutuiksi ja törmääminen nykyiselläkin linja-autoasemalla Kampissa saattaa aiheuttaa kysymysten tulvan.

Kotoisiin paikan nimiin on jo tottunut, mutta joitakin vinkeitä nimiä on täälläkin: Sotka, Porras, Pilpala, Ranni, Topeno, Peura, Karhula, Hallankulma ja Herajoki. Tämän tien varrella hämmästelin kantikkaita traktorin munia. Isojen pyöreiden paalien sijaan nämä olivat heinäpaalin kokoisia ja näköisiä. Vielä on kotikulmillakin puhdasta vettä lammessa. Siellä nimittäin kukkivat lumpeet.

 
 
Kotona kolme jälkeen. Autosta kannettiin likapyykkikassien lisäksi elektroniikka, lääkkeet ja tyhjennettiin ruokakaapit. Kesäinen kuva 3-tien Keskon kauppojen keskuksesta. Kuva toiseen suuntaan olisi ollut pimeä, synkkä ja sadepilvien täyttämä. Hyvinkäällä oli satanut johonkin aikaan päivästä lujasti - lätäköt olivat isoja ja vetisiä, mutta muuten päivä oli pilvisen aurinkoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti