tiistai 18. heinäkuuta 2017

Luomus eläimet

Kuljettajan edellisestä käynnistä on 70 vuotta, itse olen käynyt kummalasten kanssa 8 vuotta sitten kun eläintieteellinen museo avattiin viimeisen peruskorjauksen jälkeen uusituilla näyttelykokonaisuuksilla. Uutta on tullut senkin jälkeen.


Kaksipäinen vasikka oli jo 1970-luvulla kun kävin museossa luokkaretkellä.


Tiesittekös, että hai ujutettiin ikkunan kautta sisään kun ei muualta mahtunut? 
Nyt se ui ilmassa katosta roikkuen.


Useimmat eläimet eivät vain seiso jököttäen paikoillaan kuin karvaiset patsaat vaan ne on koottu kuvaelmiksi. Mitä eläimiä löytyy savannilta päivisin ja miltä yöt kuulostavat? Miten jääkarhut, sudet tai kissaeläimet saalistavat? Miten ihmiset ovat asuneet mammuttien aikakaudella? Muksut tunsivat eläimiä, joista en koskaan ollut kuullutkaan ja löysivät ne heinikon kätköistä.

 

Muista nostaa nenäsi kohti kattoa, sillä maailmanhistorian siivekkäät lentävät yläilmoissa, käärmeet kiemurtelevat oksilla ja kaikki kilpailukykyiset ovat liikkuneet kallionkielekkeille.


Miltä näyttää sammakko ilman nahkaa? Dinosaurukset ovat mielenkiintoisia, mutta vaikuttava on myös valaan "ruoto", joka on vallannut koko seinän. Löytyy luita, fossiileita ja elämän historiaa Suomen luontoa unohtamatta. 


Hissillä pääsee eri kerroksiin.  Ylimmän kerroksen parvekkeella kerrotaan talon historiaa. Yhdessä kerroksessa on näytteillä esimerkki tutkijan huoneesta ja tutkijoiden peilikuvia vilahtelee näyttelyissä kertoen, mitä ammattiin kuuluu. Joka kerroksessa on jotain kivaa muksuille. Luukkujen takaa löytyy lisää tietoa ja fossiileja voi koskea tai tutkia.

Alimmassa kerroksessa on kahvila, vessat, naulakko ja ilmaiset lokerikot. Ylimmän kerroksen aulassa on iso pöytä, jossa voi syödä omia eväitä.

Luomus-kohteisiin kuuluvat myös Kaisaniemen ja Kumpulan kasvitieteelliset puutarhat. Kaisaniemen ulkopuutarha on ilmainen, mutta kasvihuoneeseen on pääsymaksu.

Luomus/eläintieteellinenmuseo kuuluu nykyään museokortin piiriin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti