perjantai 11. heinäkuuta 2014

Kuhmon kautta Kuopioon

Aurinkoinen ja pienellä henkäyksellä varustettu aamu lupasi kaunista ja lämmintä päivää. Auton ja retkeilijöiden aamuisten huoltotoimien jälkeen olimme matkalla taas eteenpäin. Koukkasimme idän kautta etelään käydäksemme enolassa pikavierailulla jutustelemassa tärkeimmät perheuutiset. Siinä sivussa meille tarjottiin suussa sulavaa pupupaistia lisukkeineen. Jälkiruoaksi saatiin ne kahvit, joille alunperin olimme menossa. 

Jos vierailette Kuhmossa, käykääpä ostoksilla tai kaffeella Kaesan Kotileipomossa. Leipä tuoksui taivaalliselle sekä paikallisessa S-marketissa, jossa tuotteita oli myynnissä, että leipomon pihassa. Kaesan ruistikut ja puolukkatikut ovat tosi hyviä. Kuljettaja kehui myös muikkukukkosia, joita en arvannut maistaa, sillä olivat vähän suolaisia minun makuuni. Palvelu oli iloista ja ystävällistä, vaikka tulimme pari minuuttia sulkemisajan jälkeen.

Tiellä numero 75 Kuhmosta Nurmekseen voi tutustua sotahistoriaan useammassakin kohdassa. Me kävimme Jyrkänkosken muistomerkillä, jossa on sekä rautaa (tykki ja panssarivaunu) ja kiveä (panssaritorjuntaesteitä ja muistokivi). Linkit: Kuhmon taistelut, Talvisota Kuhmossa, Kuhmon kaupunki - talvisota 

Jos Lapissa on erikoisia paikan nimiä, löytyy niitä Pohjois-Karjalastakin. Vähän ennen Nurmesta on kylä nimeltä Ronkeli. Nurmeksen ABC:llä kävimme välipalalla ja söimme ison sämpylän kolmeen jaettuna. Kuljettaja söi kalan, pääkokki juustot ja minulle jäi salaatinlehti (tosin annoin oman osani juustoista pois). Ystäväni asuu Valtimossa, joten lähetin hänelle postikortin Nurmeksesta. Tulee ehkä kenties jotain sanomista tai sitten ei....

Juankosken kiemuraista pikkutietä ajellessamme ihailin maaseutua lähietäisyydeltä. Vähän ennen Muruveden risteystä tienpenkalla pomppi jänis. Kuvaan tuli pelkkiä ränsistyneitä lupiineita, jotka muuten Vuokatissa kukkivat parhaimmillaan tosi koreasti. Vaikka lähdin kotoa parhaaseen kesäkukka aikaan pienen talvikauden jälkeen, olen silti saanut nauttia kukkaloiston uudelleen keväästä heinäntekoon.

Viikonlopuksi ja maanantaiksi luvattiin helteitä. Kuljettajalla ja pääkokilla on mukavia muistoja Vartialan SFC Alatalosta, joten saattaa olla, että vietämme täällä kuumimmat päivät. Samaa ovat ehkä muutkin ajatelleet, sillä saunassa oli tänään jonoa ja orret täynnä kylpijöitä. Uskaliaimmat kävivät järvessäkin. Minulle riittää suihku - siitä ei tule hiekkaa pöksyihin ; )  

 

Kuvat Kuhmon talvisodan mustomerkiltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti